Oefenprogramma's bij patiënten met Bechterew: een registratie.
Minimize

Inleiding

U lijdt aan een vorm van ontstekingsreuma die voornamelijk gepaard gaat met ontstekingen van de wervelzuil. Deze aandoening wordt spondylitis ankylosans (AS) of ziekte van Bechterew genoemd. Het is algemeen aanvaard dat kinesitherapie de hoeksteen is van de niet -medicamenteuze behandeling van ziekte van Bechterew..
De dienst revalidatie in samenwerking met de dienst reumatologie AZ Alma campus Sijsele biedt een tweetal gestandaardiseerde oefenprogramma’s aan en gaan verschillende parameters registreren.


Waarom?

Er worden een tweetal oefenprogramma’s aangeboden. Het ene programma behelst een lenigmakend wervelzuilprogramma, het andere een cardiovasculair oefenprogramma.
Bij beide programma’s kan u als Bechterew-patiënt voordelen hebben op verschillende vlakken: pijnbeleving, mobiliteit, uithouding, …
De bekomen gegevens die voortvloeien uit twee aangeboden gestandaardiseerde oefenprogramma’s, zullen op een systematische wijze geïnventariseerd worden. Anderzijds is het doel van deze registratie het optimaliseren van de reeds beschikbare oefenprogramma’s om zo functionele en profielgerichte schema’s te kunnen aanbieden. De registratie betreft zowel subjectieve als objectieve parameters ’betreffende het algemeen functioneren, de pijn, de axiale en perifere mobiliteit, de levenskwaliteit en cardiovasculaire parameters. Hiernaast zal het effect op de individuele stressbeleving geregistreerd worden.

Inhoud van het programma

Voor het starten met een oefenprogramma zal een intakegesprek plaatsvinden waar er informatie zal gegeven worden over de inhoud en het opzet van de oefenprogramma’s.

De eerste 4 weken zult u kennis kunnen maken met beide oefenprogramma’s. Hierna zult u moeten kiezen met welk programma u wilt doorgaan. In beide oefenprogramma’s wordt verwacht dat je tweemaal per week komt oefenen.

Het wervelzuilprogramma zal onder andere bestaan uit training op toestellen (zowel naar beweging als spierversterkend), rugsparend advies, aanleren van rug-buikspieroefeningen in groep, relaxatie, …

Het cardiovasculairprogramma zal bestaan uit diverse toestellentrainingen oa crosstrainer, loopband, fietsen,…

Zowel tijdens de intake als op diverse momenten in het revalidatieschema zullen we evaluaties doen: nagaan van de bewegelijkheid van de wervelzuil en gewrichten, invullen van gestandaardiseerde vragenlijsten, uitvoeren van cardiovasculaire – respiratoire testen en stressbepaling.

Praktisch

Tijdstip en locatie van het programma

Het programma zelf vindt plaats in het AZ Alma, campus Sijsele op diverse tijdstippen.
De programma’s zullen met een frequentie van 2x per week doorgaan en dit voor 48 beurten (6maand).

Contactpersoon

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met uw behandelende reumatoloog of u in aanmerking komt voor het volgen van deze oefenprogramma’s..

Ons team

Coördinerende reumatoloog: Dr. Ph. Carron
Reumatologen: Prof.Dr.F. Dekeyser en Dr. I. Vanneuville
 

Kinesitherapeuten: Mevr. T. Goderis, Mevr. E. Claeys, Mevr. W. Lycke
Inspanningsfyiologe: Mevr. Joke Vandebroele
F&A manager: Mevr. Tanja Latré