az AlmaVestiging Sijsele
 Rugrevalidatie en nekrevalidatie
Minimize

Tegenwoordig worden heel wat behandelingstechnieken gebruikt ter behandeling van rugproblemen. Massage, elektrotherapie, warmte, alternatieve geneeswijzen, … zijn enkele van de vele mogelijkheden die de paramedische en medische wereld te bieden heeft. Echter beogen deze therapievormen een gunstig resultaat op korte termijn. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan fysieke activiteit en musculaire dysfunctie de nek/rugklachten vaak onderhouden. Vanuit dit standpunt bouwen we een oefenprogramma op om positieve effecten op langere termijn te bekomen.

 

Wie komt hiervoor in aanmerking?

Zowel mensen met subacute als chronische nek/rugklachten kunnen bij ons terecht. Men dient eerst contact te maken met een arts die de diagnose bepaalt, gebaseerd op medische beeldvorming en functioneel onderzoek. Contra-indicaties zoals recente wervelfracturen, ernstige osteoporose, tumoren, ... worden door hem uitgesloten.

Onze visie…

Het nek/rugrevalidatiecentrum biedt voornamelijk een trainingsprogramma om de kwaliteit van de rugspieren te verhogen en de belasting op de wervelkolom te verminderen. Dit programma wordt individueel aangepast.

 

Kwaliteit verhogen van de rug/nekspieren

 • Algemene conditionele training
  Ter bevordering van het uihoudingsvermogen integreren we de fiets, de loopband en de crosstrainer. Ook de kracht van de arm- en beenspieren worden mee opgebouwd.
 
 • David systeem uitgerust met EVE systeem
  Binnen dit concept wordt de patiënt individueel benaderd. Zowel de nek-, de rug- als de buikspieren worden analytisch op kracht getraind. Tevens wordt ook de mobiliteit van de wervelkolom verbeterd.Het opbouwen hiervan gebeurt gradueel en aangepast aan de beperkingen van de patiënt.
  Zo streeft men naar een schema dat volledig aangepast is aan het individu. Tijdens de training krijgt de patiënt feedback via het EVE systeem waar zichtbaar wordt aan welke snelheid, in welke mobiliteitsrange en met welk gewicht getraind moet worden.
 • Basisoefeningen
  Men streeft naar een betere coördinatie, stabilisatie, mobiliteit, relaxatie en kracht die de basis vormen van een goede spierwerking.
 

 

Belasting op de rug/nek verminderen

 • Houdingscorrigerende oefeningenen
  Door het behouden van de normale fysiologische houding in verschillende posities (staand, zittend) vermindert men al de belasting op de rug.
 • Hef- en tiltechnieken
  Aanleren van de basis houdingen en bewegingen om op een zo laag mogelijk rugbelastende manier dagdagelijkse taken uit te voeren.
 • Preprofessionele training
  Met behulp van de aangeleerde hef- en tiltechnieken worden de knelpunten op het werkterrein aangepakt. Verder worden ook preventieve raadgevingen gegeven in verband met houding en activiteiten in het dagelijks leven zoals bureau-instellingen, slaap-houdingen, verplaatsingen, informatie op seksueel vlak,...

Inhoud therapie


Bij het eerste contact aan ons revalidatiecentrum wordt de patiënt, na een uitgebreide anamnese en functioneel onderzoek, onderworden aan een aantal testen.
Hierna kan revalidatie opgestart worden in samenspraak met de arts.
Men start met 36 sessies, deze moeten opgenomen worden over een termijn van 6 maanden.
De therapie bestaat uit 10 minuten opwarming, training op de David Back toestellen, een individuele therapie en 10 minuten cooling down.

 

 

Volg hier een audiovisuele rondleiding
doorheen onze revalidatie

 

 
 

Oefenprogramma’s
bij patiënten met Bechterew:
een registratie

Momenteel zoeken we patiënten met Bechterew om deel te nemen aan een registratie betreffende twee oefenprogramma's.

Voor meer informatie hieromtrent klik hier.